preskoči na sadržaj

Osnovna škola Štefanje

Login
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 1. 2017.

Ukupno: 43739
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DAN INTEGRIRANE NASTAVE U NAŠOJ ŠKOLI
Autor: ANA MILAKOVIĆ, 10. 3. 2022.

ŽENE KOJE SU OBILJEŽILE POVIJEST

Dana 9. ožujka u našoj školi održana je integrirana nastava pod nazivom ''Žene koje su obilježile povijest''. Na taj su način i naši učenici i učitelji obilježili Međunarodni dan žena.


Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana žena 8. ožujka pojavila se početkom 20. stoljeća kad su žene nekoliko godina za redom prosvjedovale tražeći za sebe veća prava no što su do tada imale. Ujedno se obilježava i kao spomen na 123 žene i djevojčice, radnice tekstilne tvornice u New Yorku koje su izgorjele u požaru u mjesecu ožujku 1911. godine. Do tog vremena, a još i dugo poslije toga, žene su mogle raditi samo kao kućne pomoćnice, kuharice, tajnice, medicinske sestre, učiteljice, ili udati se i brinuti za obitelj bez prava donošenja odluka. U to vrijeme žene nisu imale ni pravo glasa na izborima. Stoga je nastao pokret sufražetkinja, žena koje su htjele sve to promijeniti i ostvariti veća prava za sve žene.

9. ožujka u našoj školi održana je integrirana nastava pod nazivom ''Žene koje su obilježile povijest''. Na taj način i naši učenici i učitelji su obilježili Međunarodni dan žena.

 

RADIONICE

Učenici od 5. do 8. razreda bili su podijeljeni u četiri grupe od kojih je svaka imala svoju radionicu.

Tako je prva radionica, pod vodstvom učitelja tjelesne i zdravstvene kulture Dražena Milakovića i pedagoginje i knjižničarke Ane Milaković, pripremila važne informacije i zanimljivosti iz života Janice Kostelić i Marije Jurić Zagorke, jer su obje bile Hrvatice koje su obilježile dio (sportske i književne) povijesti naše domovine.

Janicu Kostelić odabrali su jer je poznata skijašica i dobitnica olimpijskih medalja te mnogih drugih nagrada na svjetski poznatim natjecanjima.

Marija Jurić Zagorka odabrana je zato što je bila novinarka koja je pokrenula novine za hrvatske žene (npr. Hrvatica) te je ujedno bila i prva hrvatska žena koja se borila za ženska prava.

Grupa je temu obradila tako što su pogledali prezentaciju koju su učitelji pripremili i nakon toga pristupili su izradi plakata koji su zatim predstavili ostalim učenicima na kraju radnog dana te zaradili ukupno 17 glasova publike i time ostvarili pobjedu za cjelokupni rad i dojam na današnjoj integriranoj nastavi.

Druga radionica pod vodstvom učiteljice hrvatskog jezika Daliborke Ileković i učiteljice povijesti Josipe Klemić imala je nazive ''Zovem se Malala'' i ''Dragojla Jarnević''.

Kao što i sami nazivi radionice govore, učenici su svoje vrijeme posvetili upoznavanju i proučavanju životopisa i zanimljivost iz života ovih dviju žena koje su bile poznate po tome što su se borile za ženska prava te promicale pravo na obrazovanje djevojčica.

Grupa je temu obradila tako što je izradila fakebook profil i osobnu knjižicu Malale te plakat o Dragojli Jarnević.

Na kraju rada predstavnik skupine Kristijan Pranjić, učenik osmog razreda, opisao je ostalim učenicima rad svoje skupine i upoznao nas sa životom i djelom Malale i Dragojle Jarnević.

Treću radionicu vodili su učiteljica vjeronauka Ančica Božić i učitelj matematike Alen Markač.

Učenici su uz pomoć mentora pripremili plakate o sv. Majci Tereziji. Ona je bila redovnica i misionarka te je osnovala red ''Misionarke ljubavi''.

Grupa je izradila plakat (životopis sv. Majke Terezije, njezine poznate izreke) i misijsku krunicu obojenu bojama koje simboliziraju različite dijelove svijeta.

Nekon kratkog scenskog prikaza rada sv. Majke Terezije, predstavnici skupine prezentirali su svoje plakate i izložili misijsku krunicu koju su izradili.

Četvrta radionica imala je naziv ''Dian Fossey'', a učenici su temu obrađivali uz pomoć svoje voditeljice, učiteljice Spomenke Koledić.

Učenici su najprije pogledali kratki film o znanstvenici i njezinom radu, iz literature tražili podatke i zapisivali ih te izradili plakat i prezentaciju pomoću dobivenih informacija koje su nam prezentirali na kraju rada.

PREZENTACIJE I KVIZ

Nakon što su skupine prezentirale svoj rad, održan je kviz u kojem su sudjelovale četiri grupe. U svakoj grupi bio je po jedan učenik iz svake pojedine radionice. Postavljeno im je 20 pitanja, a za odgovor na jedno pitanje imali su 30 sekundi.

 

Na kraju su učenici glasali koja radionica je najbolje prezentirala i na temelju toga su  određeni pobjednici u kategoriji najbolje prezentiranog rada, a to je bila 1. radionica koju su vodili učitelj Dražen Milaković te pedagoginja i knjižničarka Ana Milaković.

Učitelji su poslije kviza ispravili rješenja te smo dobili  pobjednika u kategoriji najbolje riješen kviz, a to je bila grupa nazvana “MOJA MAMA” sa 17,5 od 20 mogućih bodova.

Ostali rezultati kviza su sljedeći:

  1. “MOJA MAMA”-17,5/20 bodova
  2. “Četvorka”-15,5/20 bodova
  3. “ŠTEFEKI”-15/20 bodova
  4. “CVJETIĆI 1234”-14/20 bodova

 

PITALI SMO UČITELJE

Učitelji su uglavnom zadovoljni ostvarenim. Učiteljice 2. radionice su se požalile da im je nedostajalo vremena za prezentiranje. Učitelj Alan Markač se požalio da atmosfera na radionici u početku nije baš bila poželjna, ali se poboljšala tijekom rada. Ostali učitelji su jako zadovoljni.

 

PITALI SMO UČENIKE

Ovo su neki komentari učenika:

“Zadovoljan sam svojom aktivnošću i radom u svojoj grupi i naučio sam o ženama koje su promijenile svijet svojim zalaganjem.’’

‘’Zadovoljna sam jer sam naučila nešto novo.’’

‘’Naučio sam da se gorilama režu šake za pepeljaru i glave za trofej.’’

‘’Naučila sam da gorile mogu izumrijeti.’’

‘’Zadovoljna sam kako su sve grupe prezentirale.’’

‘’Zadovoljan sam što sam bio u grupi učitelja Dražena.’’

‘’Naučio sam da žene imaju pravo glasa kao i muškarci.’’

Na kraju dana svi su zaključili da su naučili nešto novo.

Za Osnovnu školu Štefanje događaj pratio i opisao naš mladi novinar Rafael Pajić, učenk 6. razreda.

Napomena: U galeriji možete pogledati fotografije naših današnjih aktivnosti.

 

 

 

 

 

 

 Priloženi dokumenti:
Zene_koje_su_obiljezile_povijest.zip (8.11 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju